Gevoel voor Geometrie

17 mei 2024 14:00
De lampen en decoraties van de serie Coloured by Art© GEOMETRIC zij strak van lijn, eenvoudig van vorm en zeer functioneel. Een modern voorkomen, gestoeld op ambachtelijke vervaardiging. De Geometric ontwerpen verwijzen naar een rijk, historisch verleden. Een lust voor het oog voor wie liefhebber is van de Japanse architectuur. Alle elementen zijn in balans. Tinten, kleuren en vormen zijn in harmonie met elkaar. Decoratief zonder opsmuk en perfect van uitstraling.

Zeer bekend met de Oost-was de  groep ontwerpers, architecten, industriëlen en kunstenaars die in 1907 de Deutscher Werkbund oprichtte. Hiermee werd de voorloper van het Bauhaus gevormd. De Japanse vormgeving paste perfect bij de artistieke trends van die tijd.

Onder invloed van de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg, die samen met Piet Mondriaan in 1917 de kunstbeweging De Stijl had opgericht, evolueerde Bauhaus van het expressionisme naar het modernisme.

De Katsura Imperial Villa in Kyoto, Japan raakte het hart van modernistische denkers en daarbuiten. Het werd een belangrijke architectonische trekpleister. De eenvoudige, terugkerende, driedimensionale structuren zijn de belangrijkste kenmerken van de keizerljke villa.

De Duitse architect Walter Gropius (1883- 1969), oprichter van de Bauhaus School, schreef aan de Frans-Zwitserse architect Le Corbusier (1887-1965) over de Katsura Imperial Villa: “Beste Corbu, alles waar we voor hebben gevochten, loopt parallel in de oude Japanse cultuur ... Japanse huizen zijn de beste en meest moderne voorbeelden die ik ken, en ze staan echt model om te idealiseren.”

Keizerlijke Villa van Katsura in Japan

Zie hier het topstuk uit de Geometric serie!