Glasblazen

5 april 2024 14:00
De lampen van Art Deco Trade zijn tijdloos en blijven waardevol. Een type lamp dat je niet achterlaat, maar beslist meeneemt met een verhuizing. Het betreft namelijk een ambachtelijk product. Objecten die je nooit meer kwijt wilt…

Glas is een fascinerend materiaal. Het procedé waarmee van rechte platen glas Tiffany lampen worden vervaardigd is ronduit betoverend. Maar ook het glasblazen met behulp van de blaaspijp is vakmanschap. Glaskunstenaars verdienen respect, niet alleen voor de kunstzinnigheid, maar ook voor het beheersen van de techniek. Het duurt ongeveer 8 jaar voordat een glasblazer zich meesterglasblazer mag noemen, tot die tijd doet hij ervaring op als assistent. Een meesterglasblazer aan het werk zien, is een indrukwekkend schouwspel.

Het proces van glasblazen onder elkaar:

Glasblazen vergt drie ovens

Het proces begint in de smeltoven (1). In deze oven wordt het gesmolten glas dag en nacht op 1120 ° verhit. De tweede oven is de inwarmoven (2). Deze wordt gebruikt om het glas tijdens het productieproces opnieuw op te warmen. Tot slot worden de geblazen objecten gedurende enkele uren of dagen langzaam afgekoeld in de afkoeloven (3). De duur van het afkoelen is afhankelijk van de grootte en de dikte van de objecten. Wanneer de stukken niet gecontroleerd afkoelen/’ontspannen’, zullen deze barsten.

Benodigdheden

De belangrijkste instrumenten van een glasblazer zijn: Blaaspijpen, punties, jacks, pincet, marver, houten vormblokken en -plankjes en diverse scharen. Blaaspijp: Een lange holle metalen buis. Aan het einde wordt het glas geplukt en via het andere uiteinde wordt lucht in het glas geblazen. Punty: Een gesloten metalen staaf. Deze wordt gebruikt voor het overzetten van objecten, voor het aanbrengen van glas en voor het maken van presse-papiers of sculpturen. Jacks: Pincetvormig instrument met lange bladen waarmee het glas wordt ingesnoerd en gevormd. Glasblazersbank: Dit is de werkbank waarop de glasblazer het object vormt. Op twee evenwijdige rails wordt de blaaspijp of punty heen en weer gerold.

Zie onze TWENTIES en MOONLIGHTS collecties