Tips voor lampen schoonmaken

1 april 2016 13:54
Wanneer u een lamp enige tijd heeft hangen, wilt u na verloop van tijd de lamp misschien poetsen of schoonmaken. In dit blog besteden we de aandacht aan het schoonmaken van een lamp zodat u er lang plezier van heeft.

Armaturen

Messing

Een messing armatuur heeft bij aankoop een warme, goudgele glans. Na verloop van tijd zal het messing verbronzen en krijgt de lamp een bronsachtige gloed. Dit is een natuurlijk proces. De ene persoon vindt dit juist de charme van een messing lamp, terwijl een ander zo lang mogelijk de oorspronkelijke uitstraling wenst te behouden. Wanneer u tot de eerste categorie behoort hoeft u vanzelfsprekend niets te doen. Als u een messing lamp wilt poetsen, kunt u gebruik maken van koperpoets of metaalpoets. Deze middelen zijn makkelijk verkrijgbaar. Let op: wanneer messing afgelakt is mag de lamp niet gepoetst worden! Neem bij twijfel contact met ons op.

Brons

De kleur van brons verdiept zich na verloop van tijd, waardoor de teint intenser en warmer wordt. Dit is karakteristiek voor bronzen lampen en een natuurlijk proces. Daarom horen bronzen lampen niet gepoetst te worden.

Glanzend nikkel

Armaturen van glanzend nikkel kunnen door stof, vocht of wisselende temperaturen dof worden of er kan aanslag op komen. Glanzend nikkel krijgt u weer prachtig glanzend met metaalpoets.

Mat nikkel

Mat nikkelen armaturen zijn gepolijst en zijn vaak voorzien van een vernis laagje. Deze lampen  hoeven derhalve niet gepoetst worden. U kunt de lamp schoonmaken met een mild sopje of een vochtig doekje.

Gispen Originals

De armaturen van Gispen Originals hoeven niet gepoetst worden. Na verloop van tijd krijgt het armatuur een patin. Wenst u de lamp toch te poetsen, dan kan dat met Commandant. Wanneer het poetsmiddel teveel in de ‘lijntjes’ achterblijft kunt u ook Thinner gebruiken. Afnemen met een vochtig doekje kan ook. Belangrijk is om daarna de lamp goed te drogen met een schone (thee)doek.

Gelakt en gespoten

Gelakte armaturen en armaturen gespoten in een RAL-kleur horen niet gepoetst te worden. Deze lampen kunnen gewoon schoongemaakt worden met een mild sopje of vochtig doekje. Gebruik geen schuursponsje om krassen te voorkomen. Nadrogen met een schone (thee)doek.

RVS

Lampen met een RVS armatuur, meestal zijn dit buitenlampen, kunnen worden gepoetst met een speciaal RVS poetsmiddel met een reinigende en verzorgende werking.

Lampenkappen

Glaskappen

Glaskappen van opaal, geëtst of marmer glas kunnen worden afgestoft met een stofdoekje of plumeau. Daarnaast kan het glas met een sopje worden schoongemaakt of onder de kraan worden afgespoeld. Let op dat u geen heet of heel koud water gebruikt! Door de plotselinge temperatuurwisseling kan het glas hierdoor namelijk kapot springen. Lauwwarm water voldoet. Ook poetsen met een glasdoekje is een mogelijkheid. Gebruik altijd een schone (thee)doek om het glas te drogen. Handbeschilderd glas dient met beleid te worden schoongemaakt met een nat doekje.

Kunststof bollen en kappen

Kunststof bollen zijn krasgevoelig. Gebruik daarom geen schuursponsje om de kap of bol schoon te maken, maar een stofdoekje of vochtig doekje met een mild sopje. U kunt de kap ook schoonmaken onder de kraan. Met een schone (thee)doek droogt u de kap vervolgens af.

Tiffany

Tiffany glas-in-lood kappen kunnen worden afgenomen met een vochtig doekje en mild sopje. Om het lood op te frissen kunt u er wat olie op smeren.

Kroonluchters

Een kroonluchter schoonmaken kan een arbeidsintensief karwei zijn. U kunt de lamp schoonmaken met een vochtige doek en mild sopje. Er zijn ook speciale kroonluchter sprayreinigers op de markt. Deze lossen vuil en roet op. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking op.

Linnen kappen

Linnen kappen zijn wat lastiger schoon te maken, maar u kunt proberen om een linnen kap stofvrij te maken met een kledingroller. Sommige stoffen kappen, afhankelijke van het materiaal, kunnen met water en een sopje gereinigd worden. Neem voor advies contact met ons op.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via e-mail klantenservice@deblauwedeel.nl, via telefoonnummer +31 (0)345 599941 of vul het contactformulier in. De blauwe Deel is niet aansprakelijk voor beschadigingen die door het reinigen of poetsen van een lamp zijn ontstaan.