• Wind, regen en zon! ūüƧ Herfst Maak het knus binnen‚≠ź

De ambachtelijke Tiffany techniek

21 juni 2021 10:00
Iedereen kent ze wel, de fraaie, kleurrijke glas-in-lood lampen. We kennen ze niet anders dan Tiffany lampen. Hun naam hebben ze te danken aan de ontwerper en glaskunstenaar Louis Comfort Tiffany (1848-1933). Ge√Įnspireerd door de gebrandschilderde ramen van de kathedraai in Chartes, sloeg hij aan het experimenteren met gekleurd glas. Op ingenieuze wijze wist hij de glas-in-lood techniek toe te passen op verlichting. Juist op het moment dat zijn goede vriend Edison de gloeilamp had uitgevonden.

Tiffany techniek

Nog steeds worden deze schitterende lampen gemaakt volgens de ambachtelijke Tiffany-techniek. Tiffany lampen zijn opgebouwd uit een 'moza√Įek' van stukjes glas, omsloten door bronzen grillige vormen. Het glas is ambachtelijk opgebouwd. In een speciaal vervaardigde mal worden de uitgesneden stukjes glas aan elkaar gepuzzeld. De glasonderdelen worden in koperfolie gewikkeld en aan elkaar gesoldeerd. De vormen en kleuren vinden veelal hun oorsprong in de natuur. Denk aan bloem- en dierendessins. Soms wordt het glas verwarmd en gebogen om zo een prachtige vloeiende vorm te cre√ęren. Maar de dessins kunnen evengoed geometrisch zijn. De verscheidenheid aan Tiffany lampen is groot.

Aan de basis van elke Tiffany lamp ligt het mengen en kneden van gloeiend hete glaspasta in diverse kleuren. Vervolgens wordt de glaspasta uitgerold op een vlakke of geprofileerde plaat. Deze techniek zorgt ervoor dat de textuur van de glasstukken zeer uitlopend kunnen zijn. Aangezien de lampen met de hand worden vervaardigd, kan het voorkomen dat er een luchtbelletje of kleurvlekje in het glas zit. Dit moet dan ook niet gezien worden als een oneffenheid, maar als een kenmerk van het handmatige ambacht. Dat is wat elke Tiffany lamp van De Blauwe Deel Verlichting juist zo uniek maakt. 

Collectie

Naast originele reproducties heeft De Blauwe Deel Verlichting een verrassende nieuwe Tiffany collectie:  Coloured by Art©. De ontwerpen zijn doordacht en gebaseerd op een Art Nouveau of Art Deco historische achtergrond. Het merk Coloured by Art© is strak en modern, met een knipoog naar historie en natuurvormen. De lampen en decoratieve items zijn als een sieraad in het interieur. Kijk snel rond op onze website om de uiteenlopende ontwerpen te bekijken!