• Wind, regen en zon! ūüƧ Herfst Maak het knus binnen‚≠ź

Praktische en fraaie badkamerlampen

16 april 2013 12:23
Goede hygi√ęne is de basis van elke badkamer, dus is het van belang dat de badkamer goed verlicht is. Ook is het prettig om goede verlichting te hebben tijdens het opmaken of scheren. Bovendien geeft een lamp naast licht ook sfeer. De blauwe Deel Verlichting heeft een zeer grote collectie badkamerlampen die niet alleen praktisch zijn, maar die ook sfeervol verlichten.

De badkamerzones

Voorafgaand aan de aankoop van badkamerverlichting, is het belangrijk om te weten dat niet alle lampen geschikt zijn voor plaatsing in de badkamer. Om te bepalen welke lamp op welke plek in de badkamer mogelijk is, wordt de badkamer verdeeld in 4 zones: 0 t/m 3. Hieronder staat puntsgewijs beschreven wat elke zone betekent:

1. Zone 0: de douche(cabine) of badkuip zelf. Hier is geen verlichting mogelijk.

2. Zone 1: de ruimte tot 2,60 m boven de douchebak of badkuip. Hier is in principe geen verlichting mogelijk, alleen lampen met speciale eigenschappen.

3. Zone 2: het gebied dat binnen handbereik is naast de badkuip of douchebak: een vlak van 60 cm breed en 2,60 m hoog. In deze zone dienen uitsluitend lampen met beschermklasse IP-44 (spatwaterdicht) gemonteerd te worden.

4. Zone 3: de ruimte buiten de andere zones, dus vanaf 60 cm van de badkuip of douchebak en boven 2,60 m hoogte. Hier kunnen lampen opgehangen worden met beschermklasse IP-21 (druipwaterdicht).

Algemene verlichting

Maak stap voor stap keuzes voor de juiste badkamerverlichting. Ten eerste is er algemene verlichting nodig in de badkamer. Een lamp die gemakkelijk aangedaan kan worden bij de eerste stap in de badkamer en die direct de hele ruimte verlicht. Hiervoor is een plafonnière of hanglamp heel geschikt. Alle plafondlampen in de categorie Badkamerlampen hebben beschermklasse IP-44 en kunnen dus moeiteloos in de badkamer worden opgehangen in zone 2. De keuze aan plafondlampen met IP-44 is zeer ruim. Armaturen zijn veelal verkrijgbaar in brons en chroom, die gecombineerd kunnen worden met ontzettend veel verschillende soorten glaskoppen, zowel qua vorm als kleur. Mocht de keuze nog niet genoeg zijn, dan is het ook mogelijk om een badkamerlamp te kiezen in de categorie Plafondlampen. Vrijwel alle lampen in deze collectie zijn voorzien van beschermklasse IP-21 en zijn dus geschikt voor zone 3. 

Wandlampen in de badkamer

Tijdens een bezoek aan de badkamer is het prettig om bij de spiegel en wastafel goede verlichting te hebben. Dit is handig bij bijvoorbeeld opmaken en scheren. Wandlampen bieden hiervoor een uitkomst. Deze kunnen boven of naast een spiegel opgehangen worden. Of kies voor een 2-lichts wandlamp tussen twee spiegels in. In de categorie Badkamerlampen zijn alle badkamerwandlampen te vinden met IP-44. Ook hier is de keuze weer zeer uitgebreid. Kies een mooie glaskap, gekleurd of wit en combineer deze met een armatuur in brons of chroom. Zowel moderne als meer klassieke uitvoeringen zijn verkrijgbaar bij De blauwe Deel Verlichting. Voor wandlampen in zone 3 kan ook een keuze worden gemaakt uit de lampen in de categorie Wandlampen.

Sfeerverlichting

Natuurlijk is de sfeer al enorm gegroeid met de keuze voor een prachtige plafonnière of hanglamp en sfeervolle wandlampen. Om van de badkamer echt een ontspanningsoord te maken is sfeerverlichting een mooie toevoeging aan de badkamerruimte. Dit kan zijn in de vorm van een wandlampje met een lichtbron die warm en zacht licht geeft, maar ook in de vorm van een tafellamp. Geef de tafellamp een mooie plek en zie hoe de badkamer verandert in een luxe relaxruimte. Let wel: tafellampen zijn voorzien van een snoer. Houd hier rekening mee, want aan stopcontacten in badkamers zijn bepaalde eisen van toepassing. Lees hier meer over in het blog Badkamerlamp met stopcontact.

Kijk voor alle badkamerlampen met beschermklasse IP-44 bij de categorie Badkamerlampen.