• Wind, regen en zon! ūüƧ Herfst Maak het knus binnen‚≠ź

Deze 4 soorten verlichting zijn onmisbaar in huis

7 november 2018 14:00
De rol die verlichting speelt in het interieur is ontzettend groot. Het maakt of breekt een ruimte: denk maar aan overbelichte restaurants en griezelig knipperende tl-buizen in openbare toiletten… Een gebalanceerde mix van indirecte en directe verlichting voorkomt dit.

Direct licht schijnt rechtstreeks op een punt, indirect licht schijnt door weerkaatsing op een punt. Maar hoe kan dit worden toegepast? De blauwe Deel Verlichting tipt vier verlichtingssoorten die zorgen voor een prachtig verlicht huis.

1. Basisverlichting

Algemene verlichting, of basisverlichting, is de spil van elk huis. Het zorgt ervoor dat een ruimte gelijkmatig en egaal is verlicht en alles goed te zien is. Overdag zorgt de zon hiervoor, ’s avonds en in de donkere maanden bieden hanglampen, plafonnières en ledspotjes soelaas. Ook staande lampen met een bredere stralingshoek of een bijzondere kroonluchter kunnen perfect als basisverlichting worden gebruikt.

Plafonnière Twee Traps Punt  Hanglamp Mondriaan

2. Werkverlichting

Koken in de schemer of moeten turen om een boek te lezen: niet zo handig en onprettig voor de ogen. Gerichte (dimbare) werkverlichting zorgt ervoor dat er in de werkkamer of aan de keukentafel, wanneer nodig, meer en heldere verlichting aanwezig is die niet in de ogen schijnt. Denk hierbij aan leeslampen, spots en downlighters. Belangrijk is om de functionele verlichting wel met basisverlichting te combineren: anders kunnen de schaduwen van de functieverlichting juist gaan tegenwerken. 

Louis Poulsen Vloerlamp PH 80 Louis Poulsen AJ Tafellamp La Lampe Gras Wandlampspot Applique

3. Subtiele accentverlichting

Bijzondere foto‚Äôs, een kindertekening, schilderij of een ornament in het plafond verdienen aandacht. Spotlicht is daar de uitgewezen manier voor! Zaak is om deze accentverlichting subtiel te houden: zo doet het licht √©cht zijn werk. Als de spot te groot is, valt dit meer op dan het accent. Tip: met een draaibaar armatuur kan volop worden ge√ęxperimenteerd. Nu eens een spot op een plafondbalk, dan weer op een meubel, in een handomdraai.¬†

Tiffany Wandlamp/plafonnière Lovely Flower White 2 Pintura schilderijlamp brons 22 cm Kleine trompetspot

4. Sfeer, sfeer, sfeer

Een onmisbare factor in huis! Wie goede sfeerverlichting heeft, zorgt ervoor dat gasten binnenkomen met een verrukt: ‚ÄúOh, wat is het hier gezellig‚ÄĚ. Een lampje op een bijzettafel, een extra tafellamp, een serie kroonluchters: more is in het geval van sfeerverlichting ook altijd more. Warm en zacht, diffuus licht geeft sfeer. Ook het spelen met licht en donker (een flikkerende kaars) en het cre√ęren van lichtvlakken is een geweldige manier om sfeerverlichting toe te passen. Denk ook in hoogtes. Een lamp op een sokkel of een ledlamp in een stolp geeft een speels effect.¬†

Vita  Tiffany Coloured by Art Tafellampje Tuschinski