• Wind, regen en zon! ūüƧ Herfst Maak het knus binnen‚≠ź

Art Nouveau verlichting

17 augustus 2016 12:28
De blauwe Deel Verlichting is expert op het gebied van kunsthistorische verlichting. Naast onze uitgebreide collectie Art Deco lampen, hebben wij een omvangrijke collectie Art Nouveau verlichting. Laat u verleiden door de elegantie en organische vormen van Art Nouveau lampen.

Jugendstil lampen & Art Nouveau lampen

De Jugendstil verlichting van De blauwe Deel Verlichting blinkt uit door de weldoordachte ontwerpen met de meest gracieuze natuurlijke vormen. Elegant, vernieuwend en dichtbij de ambachtelijke tradities van de Art Nouveau kunststroming. Deze Art nouveau lampen passen moeiteloos in historische panden, Jugendstil woningen, jaren ’20 woningen en jaren ’30 woningen. Kies voor een spectaculaire Art Nouveau kroonluchter, stijlvolle Jugendstil plafonnière, sierlijke Art Nouveau hanglamp, gracieuze Art Nouveau tafellamp, sfeervolle Jugendstil vloerlamp en elegante Art Nouveau wandlamp.

Kroonluchter Mackintosh Hanglamp Jugendstil Unica Medium Staande Lamp met Uplighter Jugendstil in brons 

Curvilineaire Art Nouveau lampen

De Art Nouveau of Jugendstil was een nieuwe beweging die ontstond rond 1880. Art Nouveau kunstenaars zochten naar een nieuwe originele stijl, met voorkeur voor het oude ambachtsvak en met de natuur als grootste inspiratiebron. Gracieus gestileerde planten (fluitenkruid) en bloemen (lelies, kelken, irissen, papavers, rozenknop), paddenstoel vormen, vogels (zwanen, pauwen), libellen en andere dieren zijn enkele veelgebruikte onderwerpen door Art nouveau kunstenaars. Door de bewogen, sierlijke lijnen werd de stijl ook wel zweepslagstijl genoemd. Enkele bekende Art Nouveau kunstenaars waren Victor Horta, Henry van de Velde en Emile Gallé. De blauwe Deel Verlichting heeft spectaculaire lampen in de collectie die gebaseerd zijn op ontwerpen van deze grootheden. De grillige vormen uit de Amsterdamse School lampencollectie passen eveneens goed in interieurs en huizen in Jugendstil stijl. Glaskappen in marmer uitvoering geven goed bij het wispelturige gevoel van de Art Nouveau stijl weer. Een klassieke, ronde vorm die al tijdens de Jugendstil periode geliefde was is de bol. De bol lamp, bijvoorbeeld in marmer of zachtgeel, is een favoriet bij De blauwe Deel Verlichting en uitermate geschikt voor authentieke interieurs.

T-Hanglamp Victor Horta  Kroonluchter Bollentros met 6 Bollen Wandlamp 2-lichts Flora in brons 

Geometrische Art Nouveau lampen

Naast de meer bekende curvilineaire of versierende Art Nouveau stijl was er ook een invloedrijke geometrische Jugendstil stroming. Deze kunstenaars richtten zich meer op strakke lijnen en wiskundige motieven. De meest beroemde beweging is de Wiener Secession of Wiener Werkst√§tte, waar onder meer Gustav Klimt, Josef Hoffmann en Otto Wagner toe behoorde. In Groot-Brittanni√ę werd de Jugendstil vertegenwoordigd door Charles Rennie Mackintosh, die onder de naam Glasgowstijl zijn vorm van Art nouveau oftewel ‚ÄėNieuwe kunst‚Äô onder de aandacht bracht. De blauwe Deel Verlichting heeft een schitterende collectie Art Nouveau verlichting, gebaseerd en ge√Įnspireerd op originele ontwerpen van onder meer Josef Hoffmann en Charles Rennie Mackintosh. Het elegante mathematische lijnenspel van Hoffmann en de gestileerde roosjes van Mackintosh zijn direct te herkennen in de fraai afgewerkte armaturen.¬†

Tafellamp Wiener Werkstätte Hanglamp Hoffmann WW Wandlamp Quadrate