• Wind, regen en zon! 🌤 Herfst Maak het knus binnen⭐

Lichtbronnen

14 november 2015 16:30
De wereld van lichtbronnen innoveert continue en soms is het lastig te bepalen welke lampen er nu te kiezen zijn. In dit blog maken we u wegwijs in de wereld van LED: de lichtbron van nu en de toekomst.

LED

LED betekent ‘Light Emitting Diode’ en is een innovatie, technologische ontwikkeling die veel voordelen biedt ten opzichte van de gangbare gloeilamp en halogeenverlichting. Anders dan de LED zet het peertje namelijk het overgrote deel van de gebruikte energie niet om in licht, maar in warmte. In verband met het streven naar CO2 reductie heeft de Europese Unie sinds 1 september 2012 de handel in gloeilampen verboden. Bovendien wordt ook de halogeenlamp vanaf 2016 uitgefaseerd. Daarom kunt u bij De blauwe Deel Verlichting nu kiezen uit diverse varianten LED-lampen. De LED-lamp is in aanschaf duurder dan de conventionele gloeilamp, maar dat betaalt zich terug door de volgende voordelen:

- LED-verlichting is energiezuinig/energiebesparend; goed voor uw portemonnee en het milieu. De lamp verdient zich na verloop van tijd vanzelf terug.

- Lange levensduur. Een LED-lamp gaat zo’n 50.000 branduren mee. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat zo’n 1000-1500 branduren mee, een halogeenspot 2000-4000 branduren en een moderne spaarlamp 6000-10.000 branduren. Kortom: de LED-lamp is 8 keer zo zuinig als de ouderwetse gloeilamp.

- De LED-lamp is de snelste lamp ten opzichte van andere lichtbronnen. In een fractie van een seconde is de LED-lichtbron op volle sterkte. De LED-lamp hoeft dus niet opgewarmd te worden zoals bij een spaarlamp het geval is.

- In LED-verlichting zit geen vervuilend kwik, zoals bij spaarlampen wel het geval is.

Kleurtemperatuur

Vaak wordt gedacht dat LED-lampen enkel kil blauw licht geven, maar dit is anno 2015 absoluut niet meer het geval! LED-verlichting is in allerlei kleuren verkrijgbaar. Bij De blauwe Deel Verlichting kunt u kiezen voor  ‘warm white’, een warm wit licht dat net zo warm aanvoelt als het licht van de gangbare gloeilamp. De temperatuur van een lichtbron wordt uitgedrukt met de waarde Kelvin (K). Kort gezegd geldt: hoe lager de waarde in Kelvin, hoe warmer het licht. De kleurtemperatuur van een gloeilamp is ongeveer 2800K. De blauwe Deel Verlichting biedt LED-lampen aan met een Kelvin-waarde van 2700 en zelfs 2500, dus met nog warmer licht dan de gloeilamp!

Lumen en Watt

De lichtopbrengst van LED-lampen wordt uitgedrukt in Lumen in plaats van Watt. Let hier dus op bij de aanschaf van een lichtbron. Hieronder ziet u een handige vuistregel en een schema dat u kunt gebruiken om Watt met Lumen te vergelijken.

Lumen : 10 = Watt gloeilamp (bij benadering)

Watt gloeilamp x 10 = Lumen (bij benadering)

    Gloeilamp Wattage           Lichtopbrengst      
15 Watt 100 tot 150 Lumen
25 Watt 200 tot 300 Lumen
40 Watt 400 tot 500 Lumen
60 Watt 700 tot 850 Lumen
75 Watt  900 tot 1100 Lumen 
100 Watt > 1300 Lumen

 

Soorten

Er zijn diverse modellen LED-lampen verkrijgbaar, zoals een kogellamp of kaarslamp met een E14 fitting of E27 fitting. Ook heeft De blauwe Deel Verlichting een prachtige LED kooldraadlamp in de collectie. Het heldere glas heeft een gouden glans verkregen. Hierdoor geeft deze lamp een authentiek gevoel. De LED kooldraadlamp is ideaal bij armaturen waarbij de lichtbron zichtbaar is. Design van toen met de techniek van nu! De blauwe Deel Verlichting biedt bovendien diverse LED-lichtbronnen aan die dimbaar zijn.

Kijk hier voor de verkrijgbare lichtbronnen. Klik op ‘product zelf samenstellen’ om de diverse lichtbronnen te zien. Op zoek naar een specifiek model of heeft u vragen over de keuze van een lichtbron? Neem dan contact met ons op.