• Wind, regen en zon! 🌤 Herfst Maak het knus binnen⭐

Bauhaus design: tijdloos industrieel

21 januari 2013 12:58
Een ontwerp van bijna 90 jaar oud en nu een wereldberoemd en gewild item: de Bauhaus tafellamp. Het is een van de lampen ontworpen door de Duitse ontwerper Wilhelm Wagenfeld (1900-1990). Uiteraard ontbreken deze en andere Bauhaus-klassiekers niet in de collectie van De blauwe Deel verlichting. Iedere liefhebber van Bauhaus stijl kan hier zijn hart ophalen.

Bauhaus

Functioneel, geometrische vormen, strakke lijnen en eenvoud: in de Bauhaus tafellamp zijn de belangrijkste kenmerken van de Bauhaus-stijl aanwezig. Bauhaus verwijst naar het gelijknamige opleidingsinstituut dat in 1919 werd opgericht in Weimar. Bijzonder en vernieuwend aan deze opleiding was dat ambachtslieden, kunstenaars en architecten samenwerkten om gezamenlijk een beter product te ontwerpen. Tegenwoordig staat Bauhaus symbool voor de ontwikkelingen in de moderne architectuur na de Eerste Wereldoorlog en wordt Bauhaus gezien als een aparte stroming binnen de architectuur.

Industrieel functionalisme

Professor Wilhelm Wagenfeld was docent aan het Bauhaus op de afdeling metaalbewerking. Tijdens zijn tijd bij het Bauhaus ontwierp Wagenfeld zijn beroemde designs, zoals de Bauhaus tafellamp met bolvormige kap (1923), de Bauhaus tafellamp met de piramidevormige kap (1928) en de multifunctionele wandlamp (1930). In al deze ontwerpen is het industrieel functionalisme sterk vertegenwoordigd. Het zijn vandaag de dag tijdloze klassiekers geworden en bovendien schoolvoorbeelden voor Bauhaus.

Origineel ontwerp

Wanneer u bij De blauwe Deel Verlichting een ontwerp van Wagenfeld bestelt, weet u zeker dat u geen namaak in huis haalt. Alle Wagenfeld lampen bij de De blauwe Deel Verlichting zijn genummerd en dragen het logo van de fabrikant Technolumen®.