• Wind, regen en zon! 🌤 Herfst Maak het knus binnen⭐

Nieuw: Louis Poulsen PH 3½-3 Hanglamp

15 september 2014 16:22
Op 9 september 2014, de dag dat Poul Henningsen 120 jaar zou zijn geworden, presenteerde Louis Poulsen een nieuwe lamp: de PH 3½-3. De PH 3½-3 is ontwikkeld aan de hand van de originele tekeningen die Poul Henningsen in de late jaren twintig en vroege jaren dertig maakte, met het bekende drie-schermen-systeem als uitgangspunt.

Het armatuur 

De PH 3½-3 is uitgevoerd met metalen schermen in de kleuren groen, geel, rood of wit. Het van koper gemaakte ophangframe is zijdemat bruin van kleur. Alle kleuren zijn gebaseerd op Poul Henningsens eigen kleurenschema. De armaturen zijn bijna net zo kleurrijk als de ontwerper zelf! Als extra detail zijn alle schermen uitgevoerd met een wit gelakt, omgezet kantprofiel waardoor de karakteristieke, uit 3 schermen opgebouwde contouren van het armatuur worden onderstreept. Het totaalbeeld biedt een prachtige optische symmetrie. De schermen worden gebogen in de Louis Poulsen fabriek in Vejen in Denemarken. Er zijn niet veel vaklieden dit dit proces beheersen.

Tijdloze designklasse

Ondanks het feit dat het hier een meer dan 80 jaar oud ontwerp betreft, is het armatuur nog altijd een moderne klassieker en prima geschikt voor een breed scala aan interieurs. Het armatuur wordt vrijwel unaniem beschouwd als een fraai, rustiek, functioneel en eerlijk ontwerp. Maar hij is nog meer dan dat.

Het PH 3½-3 armatuur is een stuk Deense designhistorie op het gebied van verlichting. Het armatuur geeft prachtig functioneel licht en fleurt, of hij nu aan óf uit staat, elk interieur op met zijn aanwezigheid. Het armatuur is fraai op zichzelf, maar zeker ook in grotere series. Dit ontwerp van Poul Henningsen in tijdloos. Het werd recent zelfs als 'onsterfelijk' beschreven door een journalist. Wij durven in ieder geval te beloven dat de PH 3½-3 hanglamp ook over 10, 20 of zelfs 30 jaar nog een bron van inspiratie zal vormen. 

'Lichtkunstenaar'

Poul Henningsen werd vaak 'lichtkunstenaar' genoemd en reageerde daar als volgt op: 'Wie kunst maakt, is een kunstenaar - goed of slecht. En een ruimte goed verlichten is inderdaad een kunst!" Verlichtingskunst of niet: het staat vast dat Poul Henningsens armaturen ook vandaag nog over de wereld geliefd en zeer gewild zijn.

Sfeerimpressie Louis Poulsen PH 3½-3 in geel  Sfeerimpressie Louis Poulsen PH 3½-3 in rood  

Sfeerimpressie Louis Poulsen PH 3½-3 in groen  Sfeerimpressie Louis Poulsen PH 3½-3 in wit