• Wind, regen en zon! ūüƧ Herfst Maak het knus binnen‚≠ź

Mondgeblazen glas

18 februari 2014 15:08
De collectie van De blauwe Deel Verlichting bestaat vrijwel volledig uit met de handgemaakte en mondgeblazen glaskappen. Hierdoor ontstaan lampen van zeer hoge kwaliteit die op vakkundige wijze zijn vervaardigd. Het proces is intensief en vraagt van de maker een grote mate van geduld en expertise op het gebied van glasblazen.

Blaastechniek

Hoe wordt een hand/mondgeblazen lamp van De blauwe Deel Verlichting gemaakt? Ten eerste wordt glas gemaakt van zand, soda en kalk. Deze drie ingredi√ęnten en evt. andere toevoegingen worden in een oven met elkaar vermengd op 2300¬†¬ļC. Zo ontstaat dik, vloeibaar glas.¬†Wanneer het vloeibare glas een temperatuur van 1130 ¬ļC heeft, wordt het glas met een stalen pijp uit een pot gehaald.¬†Voor de glaskappen van de lampen geldt dat er gebruikt wordt gemaakt van een perenhouten mal. Er zijn enorm veel verschillende mallen, te zien aan de grote collectie lampen die De blauwe Deel Verlichting aanbiedt. Het glas dat aan de buis van de glasblazer hangt wordt in de mal gevormd. Door de pijp blaast men lucht zodat het vloeibare glas groeit. Al draaiende neemt het glas de vorm van de mal aan. Daarna wordt de glaskap van de pijp getikt, waarna het object in een oven circa 24 uur langzaam wordt gekoeld zodat het glas spanningsvrij wordt. Tot slot wordt de hals tot op de juiste hoogte afgezaagd en geslepen, zodat de lamp mooi afgewerkt is. Dit vervaardigingsproces is van toepassing op de rond gevormde, 'dichte' glaskappen, zoals de¬†Menhir¬†en¬†Deco Punt.¬†

Pers/blaastechniek

De meer vierkante modellen worden vervaardigd middels een iets andere techniek. Bij dit proces worden in plaats van perenhouten mallen, gietijzeren persmallen gebruikt. Hiervoor zijn twee mensen nodig: de glasblazer en de perser. Laatstgenoemde houdt de twee delen van de mal tegen elkaar aan gedrukt totdat de glasblazer het glas tot de gewenste vorm heeft geblazen. Dit vervaardigingsproces is van toepassing op de vierkant gevormde glaskappen, zoals de Kubus en Round-about.

Gekleurd glas

Diverse lampenkappen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. De basis van de glaskap is altijd helder glas, om de lichtdoorlatendheid zo veel mogelijk te behouden.¬†De kleur van het glas, bijvoorbeeld, geel, blauw, groen, rood of zwart wordt na een tussenlaagje opaline toegevoegd. Om een marmereffect te cre√ęren worden kleine stukjes gekleurd glas op willekeurige wijze over de hete glaskap gestrooid, waardoor na het versmelten de kenmerkende marmerstructuur zichtbaar wordt. Naast de kleuren behoren ook diverse afwerkingen tot de mogelijkheden. Zo kan er gekozen worden uit mat opaal wit glas of mat geel glas. Dit effect ontstaat doordat de kap in een zuurbad wordt gelegd of door middel van zandstralen gematteerd wordt. Tot slot zijn er ook lampen verkrijgbaar met een parelmoerglans. Een voorbeeld hiervan is de lamp¬†Bollentros.¬†

Handwerkproduct

Doordat de lampen met de hand vervaardigd en mondgeblazen zijn, kunnen er kleine 'oneffenheden' in een glaskap voorkomen, zoals luchtbelletjes. Deze bijkomstigheid hoort bij het natuurlijke proces van het glasblazen en maakt de lamp tot een uniek en ambachtelijk vervaardigd product.