• Wind, regen en zon! 🌤 Herfst Maak het knus binnen⭐

Tafellamp instellen

5 oktober 2011 14:52
Een kamer kan een warme en uitnodigende sfeer hebben door de juiste verlichting. Tafellampen zijn er in verschillende soorten, kleuren en stijlen. Ook hebben tafellampen diverse soorten licht. Een tafellamp kan bijna overal worden geplaatst, bijvoorbeeld op een dressoir, nachtkastje of tafel. Hierbij is het belangrijk na te denken over hoe er naar de lamp gekeken wordt. Er moet rekening worden gehouden met de plaats waar de lamp wordt neergezet. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er aan de boven- of onderkant een open ruimte is waardoor je in de gloeilamp kan kijken.

Lichtniveaus

Er zijn verschillende soorten tafellampen. Wat betreft lichtniveaus zijn dat de volgende drie:

  1. Leeslamp: leeslampen stralen fel licht uit dat ervoor zorgt dat je de kleine letters van bijvoorbeeld een boek goed kunt blijven lezen.
  2. Bureaulamp: bureaulampen geven net als leeslampen fel licht, dat toch sfeervol is.
  3. Schemerlamp: de functie van schemerlampen is voornamelijk het brengen van sfeer in huis. 
De scherpheid van het licht van een tafellamp is vaak makkelijk in te stellen en te veranderen. Als je bijvoorbeeld televisie aan het kijken bent, is het niet nodig dat de lamp fel licht geeft. Dan kun je het licht dimmen. Wanneer je daarentegen een boek wilt lezen, kun je het licht van de tafellamp gemakkelijk bijstellen. Dit kan bijvoorbeeld door aan een knopje te draaien, zodat het licht feller wordt. 

In hoogte verstelbaar

Diverse tafellampen zijn tevens in hoogte verstelbaar. Dat wil zeggen dat het armatuur in hoogte is te verstellen. Dit soort tafellampen zijn vaak perfecte bureaulampen. Meestal zijn bureaulampen door de hengelconstructie verstelbaar in vele standen voor elke persoonlijke voorkeur. Of je nu aan het werk bent of aan het lezen bent, een tafellamp is geschikt voor verschillende activiteiten. Een tafellamp kan dus verschillende functies hebben. Als een tafellamp ergens voor de sfeer staat, mag de lichtbron dimmend zijn. De lamp zorgt dan voor een vriendelijke omgeving. Daarnaast kan de belangrijkste functie van een tafellamp het geven van fel licht zijn. In dit geval gaat het dan vaak om een leeslamp of een bureaulamp. Bovendien kunnen tafellampen ook in de kamer staan, omdat ze gewoon mooi zijn om naar te kijken!