• Wind, regen en zon! 🌤 Herfst Maak het knus binnen⭐

Verlichting in de jaren '50

2 oktober 2013 14:01
De jaren '50 van de vorige eeuw stonden in het teken van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het waren optimistische jaren, zowel in West-Europa als in de Verenigde Staten. De economie floreerde waardoor de nieuwste meubels en accessoires voor het interieur gekocht konden worden. Op het gebied van verlichting betekende dit een rijkdom aan design en moderne verlichting. Vele moderne design klassiekers vinden hun oorsprong dan ook in de jaren 1950-1959.

Deens design

Deense ontwerpers hebben absoluut hun stempel gedrukt op design in de jaren '50. Enkele beroemde modellen van Deense makelij zijn verkrijgbaar bij De blauwe Deel Verlichting. De AJ tafel-, wand- en vloerlamp van de Deense ontwerper Arne Jacobsen (1902-1971) zijn ontwerpen uit 1957. Een subliem, gestroomlijnd en rechtlijnig model dat tot op de dag van vandaag geliefd is als moderne design klassieker. Door de vorm van de metalen lampenkap wordt het licht gericht en kan men bijvoorbeeld in bed lezen zonder dat de ander er last van heeft. De tinten waarin de lamp verkrijgbaar is, zijn modieuze kleuren die passen in een typisch jaren '50 kleurenpalet.

Poul Henningsen

Onmiskenbaar Deens design zijn de lampen van Poul Henningsen (1894-1967), uitgebracht door Louis Poulsen. De magnifieke PH Artichoke (1957) kroonluchter is niet alleen esthetisch, maar ook functioneel gezien een meesterwerk. Het ingenieuze model geeft een schitterend diffuus licht. Ook van Henningsens hand is de PH Snowball, een weergaloos mooie hanglamp met eveneens een unieke constructie. Tot slot zijn er de PH5 en PH50, uitgebracht in 1958. Deze moderne, een tikkeltje futuristische lamp is zo ontworpen dat deze niet kan verblinden. Het schotelvormige design is kenmerkend voor fifties design.

Modern en industrieel

Nieuwe retro lampen zijn verkrijgbaar bij De blauwe Deel Verlichting. Deze modellen hebben een typische jaren '50 of Mid-century modern uitstraling. Design lampen uit de jaren vijftig hebben vaak een slank, soms minimalistisch ontwerp met een casual elegante uitstraling, een helder design en functioneel karakter. Kenmerkend zijn de flexibele armen, zoals bij de Harley bureaulamp, plafonnière en vloerlamp te zien is. Ook leeslampen met een industriële look vinden hun oorsprong in de vijftiger jaren, zoals de vloerlamp, tafellamp, wandlamp en XL tafellamp Zig Zag. Deze modellen zijn geïnspireerd op de leeslampen van Jean-Louis Domecq uit 1951.

Jaren '50 verlichting past bijzonder goed in een modern, retro of nostalgisch interieur. Of u nu op zoek bent naar een vloerlamp, wandlamp, tafellamp of hanglamp in jaren 50 stijl: De blauwe Deel Verlichting is hét online adres voor jaren 50 lampen en jaren '50 design verlichting.