• Liefde in de lucht! Verras uw Valentijn dit jaar nu echt met iets unieks! 💕

LED-lampen en technische informatie

19 augustus 2013 9:27
Hoe kiest u de juiste lichtbron? Met de komst van LED-lamp na de spaarlamp is het soms lastig te bepalen welke lichtbron u nu nodig heeft. De traditionele gloeilamp verdwijnt langzaamaan en de LED-lamp heeft de toekomst. Toch denkt men nog vaak in wattages bij het kopen van een lichtbron. Tegenwoordig wordt meestal het aantal Lumen van een lamp vermeld. Hoeveel lumen vergelijkbaar is met hoeveel watt, leest u in deze blog. Ook worden hier de diverse lichtbronnen uitgelegd.

Lichtbronnen

Geïntegreerde PowerLED’s van Philips PowerLED is de lichtbron van deze eeuw.

De belangrijkste voordelen:

• Energiebesparing tot wel 80% in vergelijking met traditionele gloeilampen

• Krachtige verlichting

• Warm wit licht (2700 K)

• Dimbaar (binnenkort leverbaar bij De blauwe Deel Verlichting)

• Levensduur tot 20.000 uur

“Retrofit” LED-lampen

De “Retrofit” LED-lamp biedt een combinatie van een traditionele fitting en een geavanceerde LED-lamp. Zo hebt u alle voordelen van een geïntegreerde LED in een traditionele armatuur.

Spaarlampen

Spaarlampen zijn veel energiezuiniger dan gewone lampen en gaan veel langer mee.

Traditionele lampen en halogeenlampen

Traditionele lampen en halogeenlampen maken geleidelijk aan plaats voor energiezuinigere oplossingen.

Watt of Lumen?

Het wattage van een lamp geeft aan hoeveel energie er verbruikt wordt. Voor standaard gloeilampen gaan wattage en lichtsterkte gelijk op, maar bij moderne energiebesparende producten is dit niet het geval. Daarom gebruiken we nu een dubbelsysteem waarin het wattage en de lichtsterkte, uitgedrukt in lumen (lm), beide worden aangegeven. Met onderstaande tabel kunt u zien hoeveel lumen vergelijkbaar is met de wattage van een gloeilamp.

Wattage       Lumen

15W              120Lm

25W              220Lm

40W              400Lm

60W              700Lm

75W              900Lm

100W            1200Lm

150W            1800Lm

Lichttemperatuur

De lichttemperatuur, gemeten in kelvin (K) bepaalt de kleur van het licht. Hoe lager de lichttemperatuur, hoe warmer (of geler) het licht. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler (of witter) het licht.

Vaak wordt nog gedacht dat LED-lampen kil wit licht geven. Niets is minder waar. LED-lampen zijn verkrijgbaar in diverse lichttemperaturen. Bij De blauwe Deel Verlichting is een mooie LED-lamp verkrijgbaar die warm wit licht geeft. Dé ideale vervanger voor de gloeilamp. Bekijk de Philips LED-lamp hier.