• Wind, regen en zon! 🌤 Herfst Maak het knus binnen⭐

Ontwerper Willem Hendrik Gispen (W.H. Gispen)

9 juli 2013 10:07
Voordat Willem Hendrik Gispen (1890-1981) zich toelegde op het ontwerpen van stalen buismeubelen, woonaccessoires en verlichting, was hij achtereenvolgens onderwijzer, student bouwkunst en siersmeedkunstenaar. Als zoon van een tabakshandelaar wist hij in 1916 op eigen initiatief een eigen atelier te starten. De firma Gispen was geboren.

Van decoratief naar functioneel

Hoewel Gispen in de beginjaren van het aterlier reclamedrukwerk, sierhekwerk, lampen en andere accessoires in weelderige stijl ontwierp, kwam daar in de jaren '20 verandering in. Gispen was medeoprichter van de vooruitstrevende architectenkring Opbouw en vanaf dat moment kreeg hij steeds meer belangstelling voor de moderne stroming. Ook was Gispen geabonneerd op het tijdschrift De Stijl, waarin de decoratief expressieve manier van vormgeven bekritiseerd werd. Gispen kiest meer en meer voor zakelijke, functionele ontwerpen.

Gisolampen

In 1923 begon Gispen met een serieproductie van lampen in geforceerd en gebronsd koper met matglazen ballons. Vanwege het grote succes van deze serie begon Gispen in 1926 een uitgebreidere serieproductie lampen. Hieraan werd in 1927 het handelsmerk Giso gekoppeld. Onder deze naam verwierven Gispens lampen internationale faam. De lichtarmaturen, met hun opaalovertrokken glasballons voldoen aan alle eisen van lichttechniek en esthetiek. Gispen nam Bauhaus lampen als voorbeeld voor zijn Gisolampen. De moderne armaturen die bedoeld waren om verblinding te voorkomen waren een gat in de markt, omdat dit bij de vooroorloogse kooldraadgloeilampen nog niet mogelijk was. Na de voltooiing van de elektrificatie in Nederland was dit bij de moderne Gisolampen wel mogelijk.

Combinaties van armaturen en glaskappen

Door de standaardisatie waren bij de Giso's combinaties van onderdelen mogelijk en nog steeds zijn er meerdere opties mogelijk. Er was keuze uit verschillende materialen, zoals bruin gebronsd, mat vernikkeld, gepolijst vernikkeld, verchroomd koper voor het armatuur en mat of glanzend opaalovertrokken Gisoglas voor de ballons en kelken. De Gispenlampen werden gemonteerd in Gispens eigen fabriek. In Londen en Brussel werden Giso's in licentie geproduceerd. Wanneer u kiest voor een Gisolamp van De blauwe Deel Verlichting, een Gispen Original, wordt de lamp geleverd met een certificaat. 

Enkele beroemde Giso modellen: Hanglamp Sonneveld, Hanglamp 2076, Hanglamp Gispen Wagenfeld, Hanglamp Luxe Gispen Punt, Heerenbureaulamp en Staande lamp 65. Vul in het zoekveld rechtsbovenin 'Gispen' in en bekijk alle Gispenlampen van De blauwe Deel Verlichting.

Bron: Koch, A. (2005). W.H. Gispen - Serieproducten 1923-1960. Rotterdam: Uitgeverij de HEF publishers.

Bovenstaand boek bevat een overzicht van originele Gispen Serieproducten (meubels, verlichting en woonaccessoires) tussen 1923-1960 en is verkrijgbaar via Art Deco Webwinkel.