Decoreer en creëer met sfeerlampen

8 januari 2013 15:42
Wit licht, fel licht, geel licht, zacht licht: elk licht geeft de ruimte een andere uitstraling en zorgt voor een bepaalde sfeer. Iedereen heeft ook zijn eigen voorkeuren voor verlichting. Bovendien is het zo dat elke ruimte vraagt om andere verlichting. Toch is er één lamp die altijd en overal welkom is: de sfeerlamp.

Vormgeving

Niet in de laatste plaats vanwege de vormgeving en het uiterlijk van de sfeerlamp. Bijzondere versieringen, vormen, schilderingen en zacht gekleurde lampenkappen maken de sfeerlamp tot een blikvanger, zelfs wanneer hij niet aan staat. Een prachtig voorbeeld is de glazen tafellamp Mucha Lente, naar het kunstwerk van Art Nouveau kunstenaar Alphonse Mucha. Deze lamp geeft een mooi diffuus licht. Ook Tiffanylampen, als tafelmodel, wandmodel of plafondmodel zijn zeer sfeerbepalend. Door de ingenieuze glas-in-lood-techniek met gebrandschilderd glas vormen deze lampen een lust voor het oog. 

Functie

De naam van de sfeerlamp zegt het al: zijn voornaamste taak is het creëren van sfeervolle verlichting, ook wel decoratieve verlichting genoemd. Hoewel een sfeerlamp het tegenovergestelde is van een functionele lamp, is juist het maken van sfeer dé functie van de sfeerlamp. Een niet onbelangrijke functie. Voor een prettige sfeer zijn vormgeving en uiterlijk alleen niet voldoende. De lichtbron en daarbij de lichtintensiteit zijn van grote invloed op de sfeer in een ruimte.  

Lichtbron

Kies daarom altijd voor lichtbronnen van maximaal 300-500 lumen (40 Watt). Een lichtbron van 200-300 lumen (25 Watt) is de beste keuze bij sfeerverlichting. De kleurtemperatuur is hierbij ook zeer belangrijk. Kies een warme tint voor een optimaal sfeervol effect. Met een dimmer kan sfeerverlichting naar gelang aangepast worden. Let er hierbij op dat de spaarlamp dimbaar is.

Soorten sfeerlampen

Tafellampjes zijn ideaal om mooie hoekjes en bijzondere meubels te verlichten en deze de verdiende aandacht te geven. Vloerlampen kunnen een groter oppervlak verlichten en zijn daarom zeer belangrijk bij sfeerverlichting in de woonkamer. Ook in andere ruimtes zijn sfeerlampen onmisbaar. Denk aan de slaapkamer, badkamer, keuken en studeerkamer.