Badkamerlamp met stopcontact

5 oktober 2011 14:49
Bij het plaatsen van een badkamerlamp heeft u te maken met allerlei veiligheidseisen, aangezien water en elektriciteit niet goed samen gaan. Als u elektriciteit wilt aanleggen in de badkamer, kunt u iemand inhuren die er verstand van heeft, maar u kunt ook zelf aan de slag gaan. Wij raden u aan om alleen zelf aan de slag te gaan met elektriciteit, als u precies weet wat u doet.

Veiligheidseisen

Zoals hierboven al genoemd is, kunnen water en elektriciteit voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom gelden er voor elektrische installaties in de badkamer strenge regels. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of u een aardlekschakelaar heeft. Een aardlekschakelaar schakelt de stroom uit bij kortsluiting en is vaak te vinden in de meterkast. Het kan een draaiknop zijn, maar meestal is het een grote schakelaar. Als u een oud huis heeft, zou het kunnen zijn dat u geen aardlekschakelaar heeft. In dit geval mag u in de badkamer geen gewone stopcontacten, dimmers of schakelaars plaatsen. Speciaal beveiligde stopcontacten en een trekschakelaar voor de wasmachine zijn dan wel mogelijk, mits ze minstens 60 centimeter vanaf de kraan, bad, douche of wastafel zitten.

Zones

Als u wel een aardlekschakelaar heeft, dient u alsnog rekening te houden met bepaalde veiligheidseisen. Zoals u wellicht weet, is de badkamer ingedeeld in vier zones:  

  1. Zone 0: de douche of badkuip.
  2. Zone 1: de ruimte tot 2.25 meter boven de douche of het bad.
  3. Zone 2: de ruimte tot 60 centimeter naast de douche of badkuip. Zone 2 is 2.25 meter hoog. Ook het plafond boven zone 1, dat hoger is dan 2.25 meter, bevindt zich in zone 2.
  4. Zone 3: de gehele badkamerruimte dat zich boven een hoogte van 2.60 meter vanaf de vloer bevindt en 60 centimeter vanaf het bad of douche.

In zone 0 en 1 mag geen badkamerlamp gebruikt worden. Uitsluitend lampen met speciale eigenschappen. In zone 2 mogen alleen lampen met beschermklasse IP-44 worden gebruikt. Dit betekent dat het armatuur spatwaterdicht moet zijn, maar niet stofdicht. Voor zone 3 geldt dat de badkamerlamp beschermklasse IP-21 kan hebben, oftewel druipwaterdicht moet zijn. Stopcontacten en schakelaars mogen alleen in zone 3 worden geplaatst. Het mag niet vlak naast uw douchecabine, maar er moet dus altijd minstens 60 centimeter tussen zitten.

Stroom uitschakelen

Voordat u aan de slag gaat, dient u altijd eerst de stroom uit te schakelen van de groep waartoe de badkamer behoort. In moderne installaties hoeft u daarvoor alleen maar een schakelaar op de betreffende zekering te zetten. Als u nog ouderwetse stoppen heeft, zet dan eerst de schakelaar van de betreffende groep uit. Vervolgens draait u de bijbehorende stop er helemaal uit en legt u die even aan de kant. Test voordat u aan het werk gaat of de stroom er echt af is.

Eigen veiligheid

Uiteraard is uw eigen veiligheid ook belangrijk, daarom hebben wij voor u nog een laatste aantal tips. Zorg ervoor dat uw handen helemaal droog zijn. Voor de zekerheid kunt u isolerende handschoenen aantrekken. Zorg er tevens voor dat de oppervlakken die u aanraakt, zoals de vloer en muren, ook droog zijn. Bovendien is het belangrijk om goed geïsoleerd gereedschap te gebruiken en alleen materialen te gebruiken met een CE-keurmerk.