DE STIJL

19 februari 2022 15:00
De Stijl was een Nederlandse kunstbeweging tussen 1917-1931 rondom tijdschrift ‘De Stijl’, opgericht door Theo van Doesburg. De leden streefden naar een zuiver ontwerp middels eenvoud, abstractie en primair kleurgebruik. Bekende kunstenaars van De Stijlbeweging waren o.a. Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan en J.J.P. Oud.

Architectuur

In Nederland heeft onder meer Gerrit Rietveld (1888-1964) de ideeën van De Stijlbeweging tot uiting weten te brengen middels architectuur. Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht is misschien wel het meest bekende ontwerp van Rietveld. Dit huis is volgens de ideeën van kunstbeweging De Stijl uitgevoerd in 1923-1924, te herkennen aan de primaire kleuren, de geometrische vormen (horizontale en verticale elementen), functionaliteit en het transparante karakter waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Het bijzondere bouwwerk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit huis hangt ook de wereldberoemde Gerrit Rietveld Hanglamp.

Piet Mondriaan (1872-1944) was een Nederlandse kunstschilder. Deze kunstenaar wordt in het algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst.

Vanaf 1917 verdween elk naturalisme uit het werk van Mondriaan, en langzamerhand ook elke beweging en diepte. Zo maakte hij in een serie schilderijen van "dansende", ritmisch geordende kleurvlakjes. Om elke associatie met de natuur, de waarneembare werkelijkheid, te voorkomen paste hij voortaan alleen nog de "primaire kleuren" rood, blauw en geel toe, aangevuld met niet-kleuren als grijs, wit en zwart.

Piet Mondriaan leefde op vele plaatsen tijdens zijn leven en kwam in aanraking met veel beroemde kunstenaars en kunststijlen. Geboren in Amersfoort, opgegroeid in Winterswijk vertrok hij naar Amsterdam en Parijs om te studeren en te werken en om vervolgens weer naar het Noord-Brabantse Uden terug te keren. Later verbleef hij ook in Veere en Domburg. Reizen naar Cornwall en Spanje waren belangrijk voor inspiratie. In 1938 vertrok Mondriaan naar New York, alwaar hij is gestorven. Zijn laatste schilderij is Victory Boogie Woogie.

De blauwe Deel Verlichting biedt veel verlichting aan waarvan de ontwerpen geinspireerd zijn op de principes van De Stijl.

Â